Technologie

Les 1 - De hoorbare wereld

In deze tijd is vrijwel alle media duaal gemaakt, zowel visueel als audieel.
De uitdaging was om vanuit niets een kort audio fragment te maken waarin alleen gebruik gemaakt word van eigen opgenomen geluidsfragmenten.

Het hieronder te beluisteren audiofragment is een compilatie van geluiden die samengevoegd zijn om een kort maar krachtig verhaal te vertellen. Uiteraard is het mooie aan audio dat het extreem open is voor de eigen interpretatie.

Deze opdracht is gemaakt in samenwerking met Julia & Leon (A1).

Les 2: Semi controleerbare variabele

Tijdens les 2 hebben Sophie en ik geëxperimenteerd met een hartslag meter in combinatie met de menselijke reactie op verschillende muziekgenres (hoe de hartslag hier op reageert).

Voor ons experiment hebben wij gekozen voor 8 verschillende muziekgenres: klassiek, metal, experimenteel, indie, rock, persoonlijke favoriet en jazz. Voor ons was het voordat wij begonnen al vanzelfsprekend dat de hartslag van de proefpersoon omhoog zou schieten van intensere, hardere muziek en zou verlagen en stabiliseren bij rustigere muziek.

De conclusie is apart, alhoewel extreem interessant. De hartslag van mijzelf (ik was het proefkonijn voor het experiment) was compleet tegenstrijdig aan onze verwachtingen. Mijn hartslag ging bij de meeste rustigere muziekgenres juist omhoog (met uitzondering van klassiek) en bij de hardere muziekgenres juist extreem omlaag (in sommige gevallen zelfs gedaald tot 62bpm dat aan zou geven dat mijn lichaam in een staat van rust belande) in vergelijking met de basis hartslag meting (80bpm).

Hier onder staan twee van de muziekgenres met de bijpassende metingen gevisualiseerd. De hartslag is de rode lijn die over de spectogram van het muziekstuk is gelegd.

Deze opdracht is gemaakt in samenwerking met Sophie (A1).

Les 3: De hybride

Deze opdracht is gemaakt in samenwerking met Sophie (A1).

Geluidswaarschuwing: de video maakt gebruik van extreem luide geluidsfragmenten, dus beluister het op eigen risico.

Eindwerk

In de eerste les is er vooral geëxperimenteerd met hoe geluid beeld kan creëren zonder dat er echt video bij is. Voor mijn eindwerk heb ik geëxperimenteerd met precies het tegenovergestelde, het concept was om visueel stimulerende video’s te maken waarbij je zelf in kunt beelden hoe het bijpassende geluid zou klinken.

Bij de laatste van de 5 video’s haal ik de suggestie weg en heb ik zelf een passend muziekstuk gemaakt, met het doel om een stimulans te geven in hoe deze andere video’s ook zouden kunnen klinken.