Paranoia Room

Paranoia Room

Zintuigen en makerschap

Het vraagstuk: creëer een zintuigelijk instrument waarmee je 1 of meerdere zintuigen wilt prikkelen, beïnvloeden of aantasten.

Mijn uitwerking is genaamd de Paranoia Kamer, een ruimte waarin je constant hetzelfde (bovenstaande) geluidsfragment eindeloos opnieuw beluisterd en je tegelijk in een duistere en grimmige ruimte bevind. De kamer is gedecoreerd met hangende babypop ledematen, hoofden, torso’s en oude klokken waarvan het getik van de wijzers hard te horen is.

Bovenstaande video is een tussenproduct die gemaakt is tijdens het project om een visuele inkijk te geven in de sfeer die ik over wilde brengen in de uiteindelijke ruimte.

Gedurende het project heb ik veel gewerkt aan het geluidsfragment en hoe ik de door mij genoemde gevoelens goed over kon brengen in geluid, zo ben ik enkele keren compleet overnieuw begonnen en heb ik ook veel geluisterd naar de feedback van de vakdocent en mijn studiegenoten. Onder dit stuk tekst zijn eerdere versies te horen van het eindelijke geluidsstuk.

De feedback die ik gaande weg heb gekregen was erg waardevol. Zo heb ik meerdere ontdekkingen gedaan binnen het maken van dit audio fragment, waaronder de vondst dat klassieke vervormde muziekstukken (hoe vervreemd dan ook) vrijwel altijd zorgen voor een bepaalde soort rust en dit dus juist tegenstrijdig werkte.