De hefbrug van Waddinxveen

zintuigen & makerschap

Bovenstaande video is mijn eindproduct voor het vraagstuk van Zintuigen & Makerschap. Het betreffende vraagstuk was om een zintuigelijke ervaring van een locatie over te brengen in digitale vorm. In korte woorden, het reageren op een zelfgekozen locatie.

Mijn insteek was om een maffia achtige korte film te maken waarin de grimmigheid van de locatie goed overkomt, en waarin het erg duidelijk is waar het om gaat; de hefbrug van Waddinxveen. Door geluid, voice-over en korte zelf gespeelde muziek stukken in de film te verwerken heb ik erg geprobeerd te spelen met het overbrengen van een onheilspellend gevoel. Ik heb de keuze gemaakt om voor het film medium te gaan, aangezien dit voor mij het duidelijkste de door mij gekozen gevoelens over kan brengen.

Fase 1: Locatie scouten

Eerste locatie scouting, de skatebaan van Waddinxveen gelegen naast een Texaco tankstation en een recreatie tennisbaan. Een duister gevoel kreeg ik bij deze locatie, maar dat kan ook gezegd worden over elk skatepark in de avond/nacht. Aangezien de locatie niet iconisch of uniek is maar juist cliché en alledaags, maakte ik toch de keuze voor een andere locatie.

Tweede locatie scouting, de hefbrug van Waddinxveen. Gevestigd over de Gouwe heen, een hopeloos blok ijzer staat hier rusteloos omhoog en omlaag te gaan tot in de eeuwigheid, of tot het moment dat het weer kapot gaat. Talloze winkels doen hier hun grimmige zaakjes achter slot en grendel. Toen ik deze locatie vond kwamen gelijk gevoelens als ongemak en grimmigheid naar boven. Aangezien het een van de kernmerken van Waddinxveen is en vrijwel elke bewoner van het bestaan van deze brug weet, was de keuze vrij makkelijk. Overdag gaat de brug open voor vaarverkeer over de Gouwe, en ‘s avonds is de brug gesloten op een hoogte van 2,5 meter. Iconisch aan de brug in de avond is dat het opgelicht word door blauwe spotlights. Tijden het vooronderzoek kwam ik er snel achter dat iets niet helemaal klopte, en dat gene was dat het een plek is die veel illegaliteit met zich mee brengt. XTC-laboratoria, moorden, liquidaties, vervalsing en ontvoering vormde een rode draad in mijn vondsten. Van de twee locaties inspireerde de hefbrug mij het meest om hier binnen de projectlijn een video over te maken waarin ik het gevoel dat ik hier zelf ervaar wil overbrengen op de kijker.

Fase 2: Sfeerimpressies

1 van 3 sfeerimpressies. Tijdens het begin van deze projectlijn had ik enkele opstartproblemen omdat ik niet voor ogen had met wat voor medium ik een “eind product” wilde neerzetten, en dus heb ik eerst enkele sfeerimpressies gemaakt. De sfeer die ik wilde overbrengen is een duister, grimmig en onheilspellend gevoel. Uiteindelijk zijn dit ook de gevoelens die ik in bovenstaande video heb geprobeerd te verwerken.

2 van 3 sfeerimpressies. Een onderaanzicht van de hefbrug. Het onheilspellende komt hier voor mij goed over omdat het perspectief en het aanzichtpunt niet gelijk duidelijk zijn.

3 van 3 sfeerimpressies. Een abstractere uitwerking van een verloren hefbrug.

Fase 3: Onderzoek

Gebouwd in 1936 door N.V. De Vries Robbé & Co., de hefbrug van Waddinxveen vormt een van de weinige wegen over de Gouwe. De ontvangst van de brug bij de Waddinxveense bevolking is verschilt, zo heeft deze locatie een gemiddelde sterren beoordeling van 3,1/5 op Google Maps. In bovenstaande dia heb ik een van de vele negatieve reviews tentoongesteld – zoals je kunt lezen zijn niet alle Waddinxveeners even blij met de brug.

Herdruk van de originele blauwdrukken voor de hefbrug te Waddinxveen, getekend in 1934 en helaas verwoest in 1940 bij de bombardementen van Rotterdam.

Kranten knipsels gevonden in een Waddinxveen’s archief. De eerste plannen voor de brug zijn aangekondigd, en deze zullen gebouwd worden in 1935. 1934, de aanbesteding is rond en het bouwen kan beginnen. 1936, een jaar later dan gepland, wordt de brug officieel geopend.

Het eerste ongeval gebeurd in 1964, een ballastblok stort uit een van de heftorens bovenop de brug.

Beelden van de hefbrug in 1964 na het neerstorten van het ballastblok. De Waddinxveeners verzamelen massaal om dit spektakel te bewonderen.

Ongeveer 50 jaar later valt de hefbrug 30 meter naar beneden door een stroomstoring. Wonderbaarlijk zonder gewonden. 2 maanden hierna, in augustus van 2011 zakt de hefbrug wederom in. Hierna werd groot onderhoud gepland en heeft de brug ongeveer 1 jaar lang niet haar volk kunnen dienen.

30 juni 2015, je kunt het wel raden (en zien). Een vrachtschip vaart tegen de hefbrug aan. Wonder boven wonder is de brug niet ingestort. Vrijwel alle hefkabels waren gesprongen en het enige wat de brug nog omhoog hield was de boot die er tegenaan vaarde.

De tweeling van de hefbrug in Waddinxveen, staand in Boskoop. Deze heeft sinds zijn creatie in 1936 geen enkele keer problemen of onderhoud gehad.

Enkele krantenknipsels over de moorden en duistere activiteiten rondom de hefbrug van Waddinxveen. Het rechter knipseltje is van een krant uit 1937. De huizen die te zien zijn op de afbeelding waren destijds ca. 200 meter van de hefbrug vandaan.

Documentatie

De eerste draft van mijn zintuigen video. Hier maakte ik gebruik van een minder professionele microfoon waardoor mijn stem minder duidelijk te volgen was. De compositie van de video was ook veel minder duidelijk. Het verhaal dat ik wilde vertellen kwam niet goed naar voren en de beelden sloten niet aan op het verhaal. Na het maken van deze eerste video ben ik lang bezig geweest om de video bovenaan deze pagina te maken.

De tweede video draft. In mijn optiek bijna perfect maar er waren nog een aantal details en shots waar ik niet tevreden over was. Zo waren bijvoorbeeld nog mijn Vans schoenen in beeld in de shots waar ik aan het lopen ben, dus in de laatste finale versie van de video heb ik dat aangepast evenals het toevoegen van nieuwe omgeving shots.

Een video waarin te zien is hoe ik op mijn gitaar speel om het muziekstuk te maken dat de video ondersteund. De gedachte achter het muziekstuk is dat door de toonhoogte, repetitie en akkoordsnelheid te combineren er een onwennigheid word gecreëerd die toepasselijk is bij de video. Ook vond ik het erg passen bij de cliché maffia-film sfeer.

Hier is het zelfgeschreven bladmuziek op papier te zien van het gitaarstuk uit de film
Procesfoto van de hefbrug filmen
Procesfoto van omgeving filmen

In de video maak ik een aantal keer gebruik van symbolische referenties. Zo heb ik bijvoorbeeld een krant gemaakt in het Russisch gebaseerd op een oude krant lay-out die ik had gevonden uit het jaar 1936 (het jaar dat de brug ook is gebouwd). Deze krant refereert naar de verschillende talen die gesproken worden door de mensen die hier praktijken uitvoeren. Tijdens mijn onderzoek heb ik veel mensen Russisch en Turks horen praten in de omgeving en dus om een symbolische referentie hiernaar te maken vond ik toepasselijk. De linker pagina gaat vooral over het dorp van Waddinxveen en de rechter over de gebeurtenissen van de brug, zie ook de foto’s van de hefbrug zelf er in verwerkt.

Het openingsshot: een grimmige introductie naar de locatie
Informatief beeld over de hefbrug in actie. Een vrachtschip vaart onder de brug door
De krant in een koffer: informatie over de brug wordt openbaar
Totaalshot van de hefbrug nadat de krant voor het beeld wordt weggetrokken
Duister omgevingsbeeld om de sfeer van de locatie over te brengen
Duister omgevingsbeeld om de sfeer van de locatie over te brengen
Een van de winkels waar naar vermoeden illegale activiteiten gebeuren
Het openingsshot: een grimmige introductie naar de locatie.
De symbolische verbranding van de krant: alle informatie en onderlinge communicatie vorm word vernietigd