Waanzin

Bronnen en makerschap - P3
Les 1

Les 1 was een introductie naar de nieuwe projectlijn voor bronnen en makerschap. In groepjes zijn wij digitaal door het Tokyo museum gelopen en vervolgens hebben wij met zijn vijven allemaal een werk gekozen dat wij interessant vonden.

Les 2

Les 2 was gecentreerd rond het analyseren van het gekozen verhaal. In deze fase twijfelde ik nog tussen de twee verhalen van Puntmopjes en Honingeiland en dus heb ik deze beide geanalyseerd. Het hoofdthema van Honingeiland had ik geplaatst bij waanzin aangezien een keizerin die heel haar volk onthoofd wel redelijk gestoord is, en het thema van Puntmopjes vind ik het best passen bij raadsel.

Les 3
Les 4

Tijdens les 4 ben ik vooral bezig geweest met het reflecteren op mijn voorheen gemaakte ‘Victor’ video en met het zoeken naar bronnen voor mijn thema waanzin via Pinterest.

Les 5

Het verhaal dat ik in eerste instantie had gekozen was honingeiland, en het thema dat ik daaruit had gehaald was waanzin. Vanuit dit thema ben ik een eigen verhaal gaan schrijven genaamd “The Tale of the Empress”, een verhaal over een eeuwen oude keizerin die regeert over een passief dorpje dat onderin de vallei van haar tempel woont en elke honderd jaar wordt uitgemoord.

Naar binnen spieken naar de keizerin die de sappen van onthoofde lijken absorbeert
Publieke onthoofdingsplek
Omgeving schets
De eetzaal van de keizerin

Alhoewel ik mijn eigen geschreven verhaal erg sterk vind kwam voor mij de intensiteit van het concept ‘waanzin’ nog niet helemaal goed over, en dus bedacht ik een nieuw verhaal waarin de origine van deze keizerin verteld zou worden (en dus hoe zij krankzinnig werd).

Het verhaal is getiteld “The Demon Under My Drawer”, en het gaat over de visioenen van de keizerin toen zij nog maar een klein meisje was. De keizerin zag monsters in elke hoek van haar kamer waardoor zij uiteindelijk niet meer rationeel kon denken.

concept uitwerking
Les 6

Het duistere aspect van het verhaal wilde ik verbeelden in een obscure, horror achtige stijl die geïnspireerd is door de verhalen van H.P. Lovecraft en Edgar Allen Poe. Zo zien wij hier onder een beeld waarbij een persoon-figuur in foetus houding boven op een kastje zit waaronder een reuze monster zich bevind.

Les 7 & eind
Eindwerk 1
Eindwerk 2

Beoordeling feedback docent:
Wat vond je zelf het meest verrassend?: De video, mensen maakte heel veel eigen interpretaties, terwijl je voor jezelf een heel duidelijk beeld had. Echte verhalen verteller, veel fantasie en eigen wereld. Eva had soms het gevoel/of vroeg zich af het allemaal ook wel klopte in je hoofd oid, maar het is er uiteindelijk goed uitgekomen! Je eindwerk zou op print wegvallen, dus iets om voor de volgende keer op te focussen (detail.) Blij dat je die extra stap hebt genomen, laatste paar weken door hebt kunnen werken op 1 idee en binnen een bepaald beeld stappen gezet te hebben. Bronnen inschatten op waarde heb je ook goed gedaan, wat het voor jou kan betekenen en hoe je het kan verwerken. Ben je zelf iemand die veel werk opzoekt of blijf je in je eigen bubbel? Als je eigen creatieve proces opdroogt dan ga je naar bronnen zoeken. De vakken zijn uiteindelijk maar een manier om naar beeld te komen. Goed gevoel voor vlakverdeling e.d. Voldoende!